Trauma of PTSS

Als je iets schokkends meemaakt in je leven, kost het tijd dat te verwerken. Een ongeluk, een misdrijf, maar ook geweld, misbruik, verwaarlozing of pesten zijn ingrijpende ervaringen. Het trauma kan lange tijd invloed hebben op hoe je je voelt.

Wanneer de ervaring steeds terugkeert in je herinnering of in je dromen en je last krijgt van mentale klachten, is er misschien sprake van een posttraumatische stressstoornis. Beter bekend als PTSS. Er zijn goede behandelingen om je te helpen bij het verwerken van je trauma. Met aandacht voor wat jou is overkomen. Je leert omgaan met de gevoelens die de ervaring bij je oproept. Met de juiste aanpak hoeft een trauma jouw leven niet langer in de weg te staan.

David in het park

Elke dag bewegen heeft een gunstig effect op je mentale gezondheid.

Kenmerken van PTSS

Misschien herken je jezelf in het volgende:

  • Je beleeft de ervaring steeds opnieuw, met dezelfde geluiden, geuren etc.;
  • Je hebt nachtmerries of steeds nare herinneringen aan de ervaring;
  • Je vermijdt situaties die je doen denken aan je traumatische ervaring;
  • Je probeert je ervaring te vergeten door alcohol, hard werken of drugs.


PTSS gaat daarbij vaak samen met andere klachten als stress, boosheid, huilbuien of extreme alertheid.

Wat kun je zelf doen?

Zorg goed voor jezelf
Gezond eten, elke dag bewegen, een goede nachtrust en structuur in je dag hebben een gunstig effect hebben op je mentale gezondheid. Probeer ook contact te houden met vrienden, collega's of familie.

Praat erover
Praten over je gevoelens lucht op. Soms ontdek je dat anderen hetzelfde hebben meegemaakt. Familie, vrienden of collega’s kunnen je steunen bij wat jij ervaart.

Zelfhulp
Mindfit biedt gratis online modules waar je direct mee aan de slag kunt. Je vindt er oefeningen en informatie. Ook ervaringen van anderen kunnen je helpen bij wat jou bezig houdt. Via podcastplatform InTalk kun je luisteren naar de ervaringsverhalen en tips van anderen.

Een training doen
Soms heb je al voldoende aan wat extra ondersteuning in de vorm van een training of een cursus. Zoals een cursus Mindfulness, omgaan met stress of een looptraining. Kijk eens bij Impluz voor een training bij jou in de buurt. 

Behandeling bij PTSS

We kunnen je goed helpen bij PTSS. Er zijn verschillende behandelmethoden om met PTSS aan de slag te gaan, waaronder EMDR en CGT. Welke behandeling bij jouw vraag past, is heel persoonlijk. Mindfit maakt samen met jou een plan op maat.

Zet de volgende stap

Blijf je last houden van je mentale klachten? Ga dan naar je huisarts.
Met een verwijzing van je huisarts kun je bij Mindfit terecht. We helpen je graag weer op weg.

Zoek locatie