Somberheid en depressie

Sombere gedachten heeft iedereen wel eens. Vaak is er een aanleiding voor je negatieve gedachten. Wanneer je langere tijd somber bent, je veel piekert en weinig energie hebt, is er misschien meer aan de hand. Mogelijk heb je een depressie.

Je bent niet de enige die dit overkomt; 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt ergens in zijn leven te maken met een depressie. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen en jongeren kunnen last hebben van een depressie. Een depressie heeft serieuze gevolgen voor je dagelijks leven. Maar je kunt goed herstellen van een depressie, soms al binnen een paar maanden. Blijf er daarom niet te lang mee rondlopen. Je kunt goed geholpen worden.

Kenmerken van een depressie

Misschien herken je jezelf in het volgende:

  • Je voelt je moe en lusteloos of juist erg onrustig;
  • Je hebt geen plezier in dingen die je normaal graag doet;
  • Je slaapt slecht of kan je niet concentreren;
  • Je eetlust en je gewicht veranderen in korte tijd;
  • Je hebt gedachten over zelfdoding.

Een depressie kan zich uiten in veel verschillende klachten. Je kunt lichamelijke klachten ervaren of veranderingen in je gedrag. Een depressie kan zich ook uiten in angst.
Om echt te weten of je een depressie hebt, kun je het beste naar je huisarts gaan.

Wat kun je zelf doen?

Zorg goed voor jezelf
Gezond eten, elke dag bewegen, een goede nachtrust en structuur in je dag hebben een gunstig effect op je mentale gezondheid. Probeer ook contact te houden met vrienden, collega's of familie.

Praat erover
Praten over je gevoelens lucht op. Soms ontdek je dat anderen hetzelfde hebben meegemaakt. Familie, vrienden of collega’s kunnen je steunen bij wat jij ervaart.

Zelfhulp
Mindfit biedt gratis online modules waar je direct mee aan de slag kunt. Je vindt er oefeningen en informatie. Ook ervaringen van anderen kunnen je helpen bij wat jou bezig houdt. Via podcastplatform InTalk kun je luisteren naar de ervaringsverhalen en tips van anderen.

Een training doen
Soms heb je al voldoende aan wat extra ondersteuning in de vorm van een training of een cursus. Zoals een cursus Mindfulness, omgaan met stress of een looptraining. Kijk eens bij Impluz voor een training bij jou in de buurt. 

Behandeling bij depressie

Een depressie kan goed behandeld worden. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk zoals CGT, ACT of medicijnen. Welke behandeling bij jouw vraag past, is heel persoonlijk. Mindfit maakt samen met jou een plan op maat.

Ik durfde geen fouten te maken

Van nature ben ik geneigd om mij snel aan te passen aan de ander. Vooral omdat ik het moeilijk vind om fouten te maken. Maar als ik nu pieker of angstig word, constateer ik dat en probeer die gevoelens bewust te ervaren.

Lees meer

Zet de volgende stap

Blijf je last houden van je mentale klachten? Ga dan naar je huisarts.
Met een verwijzing van je huisarts kun je bij Mindfit terecht. We helpen je graag weer op weg.

Zoek locatie