Ik durfde geen fouten te maken

Van nature ben ik geneigd om mij snel aan te passen aan de ander. Vooral omdat ik het moeilijk vind om fouten te maken. Maar als ik nu pieker of angstig word, constateer ik dat en probeer die gevoelens bewust te ervaren.

Ik pak weer dingen aan. En ik gun mezelf de tijd om dat op mijn manier te doen. Ja, dat vind ik eng! Maar mijn angst en onzekerheid worden elke keer steeds minder. Dat geeft mij juist kracht en vertrouwen in mezelf.

Wat is belangrijk in mijn leven?

Ik was angstig en had negatieve gedachten. Hierdoor zat ik niet lekker in mijn vel. Ik was klaar met hoe het ging en besloot naar mijn huisarts te gaan. Na een aantal gesprekken met de praktijkondersteuner werd ik doorverwezen. Ik kreeg twee opties en heb gevoelsmatig voor Mindfit gekozen.

Ik had een goede klik met mijn behandelaar. De behandeling bestond uit de online module Voluit Leven en gesprekken volgens de Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
Ik onderzocht mijn waarden; wat is echt belangrijk voor mij in mijn leven? Daarnaast leerde ik mijn gevoelens en gedachten te accepteren. Ik was gewend me er tegen te verzetten. Ik wilde lastige gedachten zo snel mogelijk weer kwijt. Ik dacht ook dat die gedachten de waarheid waren. Nu sta ik juist stil bij mijn gedachten en ben ik me er bewust van. En ik realiseer me dat het een gedachte is en niet dé waarheid.

“ Ik leerde mijn gevoelens en gedachten te accepteren ”

Gedachten laten komen en gaan

Van nature ben ik geneigd om mij snel aan te passen aan de ander. Vooral omdat ik het moeilijk vind om fouten te maken. Maar als ik nu pieker of angstig word, constateer ik dat en probeer die gevoelens bewust te ervaren. En probeer ik me er niet door te laten meeslepen.
Mindfulness heeft mij daarbij ontzettend geholpen. De oefeningen deed ik online, in mijn eigen tijd en ondersteunend aan de gesprekken. Het is veel oefenen. Gedachten laten komen en laten gaan. Stukje bij beetje accepteren. Ik vond dit waardevol, want je leert te vertrouwen op je eigen kracht.

Tegenslag hoort gewoon bij het leven. Daarom probeer ik Mindfulness dagelijks toe te blijven passen. Je wordt alleen begeleid door een professional om je eigen weg te vinden. Het gaat nu echt beter met mij en dat heb ik zelf gedaan.

Femke Somberheid en depressie