Herstel bij langer durende klachten

Voor complexe mentale klachten word je door de huisarts meestal verwezen naar specialistische zorg. Na (intensieve) specialistische hulp, komt er een moment dat je minder behandeling nodig hebt. Je bent in een stabiele fase. Je hebt geleerd hoe je terugval kan voorkomen. Wel heb je nog ondersteuning nodig op een aantal gebieden in je leven.

Het kan ook zijn dat je niet eerder of langer geleden specialistische hulp hebt gehad. Ook dan kom je in aanmerking voor onze module herstel, bijvoorbeeld nadat bij jou de diagnose ASS of ADHD is vastgesteld. Of omdat je een tijd lang geen hulp hebt gehad, maar toch wat extra ondersteuning nodig blijkt te hebben.

Petra en Margriet aan de thee

Herstelvragen

  • Je wilt begeleiding in het gebruik van medicijnen of het afbouwen van je medicatie
  • Je werkt aan je herstel en wilt ondersteuning bij de volgende stap
  • Je hebt baat bij een professional als vangnet voor als het minder goed met je gaat
  • Je wilt je hulp bij het versterken van je eigen netwerk om op termijn zonder professionele hulp verder te gaan

Wat kun je zelf doen?

Zorg goed voor jezelf
Gezond eten, elke dag bewegen, een goede nachtrust en structuur in je dag hebben een gunstig effect hebben op je mentale gezondheid. Probeer ook contact te houden met vrienden, collega's of familie.

Peersupport
Maak gebruik van contact met ‘lotgenoten’ ofwel een groep voor peersupport. Dat zijn bijeenkomsten met mensen die net als jij ervaring hebben met mentale klachten. Je kunt je verhaal delen, elkaar steunen en tips geven. Zo help je elkaar bij herstel. Er zijn bijeenkomsten waarbij je elkaar ontmoet op locatie, maar er zijn ook online groepen.
Kijk bijvoorbeeld eens bij:

Vriendendiensten Deventer
Focus Zwolle

Ixtanoa.nl
Mens door mens Almelo
www.psychosenet.nl (online)

Zelfhulp
Mindfit biedt gratis online modules waar je direct mee aan de slag kunt. Je vindt er oefeningen en informatie. Ook ervaringen van anderen kunnen je helpen bij wat jou bezig houdt. Via podcastplatform InTalk kun je luisteren naar de ervaringsverhalen en tips van anderen.

Een training doen
Soms kan een training of cursus je ook extra ondersteuning geven. Denk aan een cursus Mindfulness, omgaan met stress, of een looptraining. Kijk eens bij Impluz voor een training bij jou in de buurt. 

Behandeling tijdens je verdere herstel

Mindfit biedt behandeling en begeleiding nadat je behandeling in de specialistische zorg is afgerond. Of als je langer durende begeleiding nodig hebt bij het omgaan met jouw klachten.
Welke behandeling bij jouw vraag past, is heel persoonlijk. In onze module herstel maken we samen met jou een plan op maat.

Zet de volgende stap

Blijf je last houden van je mentale klachten? Ga dan naar je huisarts.
Met een verwijzing van je huisarts kun je bij Mindfit terecht. We helpen je graag weer op weg.

Zoek locatie