Gevoel is er om gehoord te worden

Psychologen Emma Hofman en Madelon Buld werken bij Mindfit met de methode ACT. Dat kan in groepen ‘Voluit leven’, maar ook in een individuele behandeling. Madelon: “Het maakt niet uit met welke klachten je komt. ACT is zinvol voor iedereen die bereid is om vertrouwde gewoonten als vermijding en controle los te laten.”

Madelon Buld en Emma Hofman over de kracht van ACT

Madelon Buld en Emma Hofman

ACT is accepteren en investeren

De kracht van ACT zit in de combinatie van het accepteren van verdriet, angst of nare gedachten en daarnaast het vol investeren in wat écht belangrijk voor je is. “Iedereen met angst of verdriet bedenkt manieren om daarmee om te gaan”, legt Emma uit. “Je probeert lastige situaties uit de weg te gaan, of gaat bijvoorbeeld heel hard werken zodat je er niet aan denkt. Dat zijn manieren die op de lange termijn meestal niet werken. Bij ACT kijken we angst, verdriet of pijn recht in de ogen.”

“Dat is natuurlijk eng”, vult Madelon aan. “Maar het kan je ook wat opleveren. Als je je angst of pijn accepteert, komt er ruimte. Ruimte om te genieten of iets nieuws te ervaren. Als je stopt met vermijden, geeft je dat kansen om te doen wat je echt graag wilt doen in je leven.”

“ Ik vergelijk angst of verdriet vaak met een bal die we onder water willen duwen. ”

ACT en mooie metaforen

Dat klinkt misschien wat vaag. Bij ACT worden vaak metaforen gebruikt. Die helpen een beeld te krijgen van waar het om gaat. Emma: “Denk aan je angst als een monster. We stoppen de angst weg achter een gordijn en hopen dat we er dan geen last van hebben. Bij ACT halen we dat gordijn weg. Bekijk dat monster! Erváár dat hij er is. Haal je schouders eens op, dat monster staat daar…so what? En dan zul je merken dat het monster je er niet van hoeft te weerhouden om te doen wat je wilt doen in je leven.”

Madelon: ”Ik vergelijk angst of verdriet vaak met een bal die we onder water willen duwen. Toch popt de bal steeds weer op. Hoe harder we duwen, hoe hoger hij boven water komt. En ondertussen kost het je veel energie. Energie die je ook kunt besteden aan iets anders. Lekker zwemmen bijvoorbeeld.”

ACT en Mindfulness

Mindfulness is onderdeel van de ACT therapie. Emma: “Mindfullness helpt je te ervaren wat er nú is in plaats van wat je vindt dat er zou moeten zijn. We zijn opgegroeid met het idee dat alles maakbaar is. En dat luisteren naar je gevoel geen functie heeft in de doelen die we van ons zelf moeten bereiken. Terwijl verdriet erom vraagt gehoord te worden. En angst alleen maar groter wordt als je er tegen vecht. Ga er maar naartoe. Het wil gehoord worden.”

“ We zien dat er veel mogelijk is in korte tijd. Bereidheid is essentieel. ”

Kortdurend behandelen

Mindfit richt zich op kortdurend behandelen. Maar is veranderen niet moeilijk en kost dat niet heel veel tijd? Madelon: “We zien dat er veel mogelijk is in korte tijd. Bereidheid is essentieel. Zeker in een groep zie je dat mensen elkaar inspireren.” Emma: “Je laat los wat niet werkt. Dat is bevrijdend. Natuurlijk lukt dat niet altijd meteen. Denk dan ‘Oh, daar is mevrouwtje nooit genoeg weer. Of meneertje piekeraar’. Geef jezelf een knipoog, veroordeel niet. Signaleer dat ze er zijn en heet ze welkom als gasten in je leven. ACT is een ervaringsgerichte therapie. Doe het maar gewoon.”

Madelon en Emma Een behandeling met ACT