Patronen doorbreken

Iedereen heeft gewoonten en patronen aangeleerd. Vaak al vanaf je kindertijd. Maar soms helpt eenĀ  gedragspatroon je niet meer in situaties in je leven van nu. Of het staat je zelfs in de weg om je leven invulling te geven zoals jij eigenlijk wilt. Je bent gevangen geraakt in je patroon en dat kan heel naar en belastend zijn.

Soms herken je je patroon zelf niet goed. Of je herkent het wel, maar lukt het je niet om het anders te doen. Deze groepsbehandeling helpt je patronen te herkennen en doorbreken.

Voor wie?

De groepsbehandeling Patronen doorbreken is voor jou geschikt als je vastloopt door terugkerend gedrag zoals hoge eisen stellen aan jezelf, je heel verantwoordelijk voelen of moeite hebben met opkomen voor jezelf. Ook als je het moeilijk vindt om bij je gevoelens te komen (bijvoorbeeld bij kwetsbaarheid, verdriet, boosheid), als je een muurtje om je heen hebt gebouwd of als je moeite hebt om verbinding te maken met jezelf of de ander, dan kan de behandeling patronen doorbreken Ā passend zijn voor jou.

Wat ga je doen?

De groepsbehandeling Patronen doorbreken maakt gebruikt van methoden of oefeningen uit de schematherapie. Patronen noemen we in de behandeling ook wel schemaā€™s. Om je patronen te doorbreken, leer je eerst je stemmingen en reacties te herkennen. Dan gaan we oefenen om hier anders mee om te gaan.

In stappen leer je:

  • je patronen, stemmingen en reacties herkennen;
  • hoe de muur om je heen naar beneden te brengen;
  • hoe bij je gevoel te komen;
  • hoe om te gaan met de kritische stem in jezelf;
  • hoe op een gezonde manier om te gaan met wat er in je leeft en voor jezelf te zorgen.

Dit alles leer je in de groep door erover te praten, maar vooral door gerichte oefeningen. En ook thuis ga je ermee aan de slag en bereid je de bijeenkomsten voor: je leest steeds hoofdstukken uit het boek ā€˜Patronen doorbrekenā€™ van Hannie van Genderen en oefent dat wat je in de groep leert in jouw eigen situatie.

Praktische informatie groepsbehandeling Patronen doorbreken

De behandeling bestaat uit 10 bijeenkomsten van 2 uur. Vooraf vul je een vragenlijst in. De uitkomsten bespreek je in een persoonlijk kennismakingsgesprek met Ć©Ć©n van de behandelaren.Ā De groep bestaat uit maximaal 9 deelnemers.

Voor de groepsbehandeling Patronen doorbreken heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Daarna volgt eerst een gesprek om te kijken of de groepsbehandeling past bij jouw vraag.

Ben je al in behandeling bij Mindfit en heb jeĀ interesse in deze groepsbehandeling? Geef dit dan aan bij je behandelaar.

Op welke locaties wordt Patronen doorbreken gegeven?

De groepsbehandeling Patronen doorbreken wordt op de volgende locaties van Mindfit gegeven:

  • Zwolle

Zet de volgende stap

Blijf je last houden van je mentale klachten? Ga dan naar je huisarts.
Met een verwijzing van je huisarts kun je bij Mindfit terecht. We helpen je graag weer op weg.

Zoek locatie