Over je Angst

Angst is een zinvolle emotie die ons waarschuwt voor gevaren. Dankzij dit gevoel kun je alert reageren en veel narigheid voorkomen. Maar soms ontstaat er een associatie waardoor mensen ook bang zijn geworden voor situaties waarvoor dit helemaal niet nodig is. Of is de invloed van de angstgevoelens groter dan deze realistisch gezien misschien zou moeten zijn. Wanneer de angst of de daaruit voortkomende vermijding lijdensdruk of beperkingen in het dagelijks leven veroorzaakt, spreken we van een angststoornis.

De behandeling is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT).

Voor wie?

Deze groep is voor volwassenen die angsten ervaren, in welke vorm dan ook. De groep bestaat uit maximaal negen deelnemers met twee behandelaars.

Wat ga je doen?

In de groepsbehandeling Over je Angst is aandacht voor:

  • leer je over angst en hoe je hierop reageert;
  • ga je aan de slag met het overwinnen van je angsten;
  • je maakt een stappenplan en gaat stap voor stap op weg om je angsten te doorstaan;
  • je leert hoe je op een gezonde manier met je angstige gevoelens kunt omgaan.


De cursus is laagdrempelig en bestaat uit een combinatie van theorie, veel oefeningen - ook om thuis mee aan de slag te gaan - en uitwisseling van ervaringen van deelnemers. Voorbeelden en oefeningen tijdens de bijeenkomsten zullen aangepast worden aan de groepssamenstelling, zodat voor de deelnemers herkenbare situaties geschetst worden.

Praktische informatie groepsbehandeling Over je Angst

Er zijn 4 - 6 bijeenkomsten van anderhalf uur. Deze worden meestal om de week gepland. Je behandelaar kan je informeren over de dag en tijd waarop de bijeenkomsten plaats zullen vinden.

Voor de groepsbehandeling Over je Angst heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Daarna volgt eerst een gesprek om te kijken of de groepsbehandeling past bij jouw vraag.

Ben je al in behandeling bij Mindfit en heb je interesse in deze groepsbehandeling? Geef dit dan aan bij je behandelaar. Een groepsbehandeling kan ook gecombineerd worden met individuele gesprekken.

Op welke locaties wordt Over je Angst gegeven?

De groepsbehandeling Over je Angst wordt op de volgende locaties van Mindfit gegeven:

  • Arnhem
  • Zwolle

Het behandelprogramma en aantal bijeenkomsten kan per locatie enigszins verschillen. 

Ik heb mezelf wel 10.000 keer overwonnen

Als kind heeft Mijke extreme angst voor honden, als puber vermijdt ze school en als jonge vrouw is ze maanden thuis en durft zelfs de deur niet open te doen. Toch gaat Mijke op reis naar Kaapverdië en start haar eigen coachingsbureau. Want angst maakt deel uit van haar leven maar beheerst haar niet.

Lees meer

Zet de volgende stap

Blijf je last houden van je mentale klachten? Ga dan naar je huisarts.
Met een verwijzing van je huisarts kun je bij Mindfit terecht. We helpen je graag weer op weg.

Zoek locatie