Vrouw op een kussen met haar gezicht

De dagen zijn kort, de blaadjes waaien van de bomen, het is vaker guur en koud weer. De winter komt eraan. Voor sommige mensen een seizoen zoals alle andere, maar voor velen een donkere en sombere tijd. Ongeveer drie procent van de Nederlanders heeft last van de zogenoemde ‘winterdip’, viermaal zo veel vrouwen als mannen. Ze voelen zich bij ‘het vallen van de blaadjes’ somber en hebben nergens zin in. Naast gebrek aan licht, spelen ook erfelijke factoren en persoonlijke ervaringen een rol in het ontwikkelen van een winterdepressie. Maar ook mensen die niet officieel aan de criteria van een winterdepressie voldoen, ervaren in meer of mindere mate las van energieverlies en somberheid in de donkere dagen van het jaar. Er is zelfs een heuze 'deprimerendste dag van het jaar': blue monday, elk jaar op de 3e maandag in januari.

Wat kun je eraan doen? Mindfit zet vijf belangrijke tips voor jou op een rij. 

Ga naar buiten

Oké, dit is misschien niet de meest makkelijke tip. Als het regent en stormt is het natuurlijk niet heel aanlokkelijk om de deur uit te gaan. Maar onderschat niet wat daglicht en frisse lucht met een mens doen! Ook is het effect van beweging, en dan met name de rustige duurloop of een stevige wandeling, inmiddels ruimschoots bewezen. Dus: kijk op buienradar en plan die wandeling in. En koop een regenpak of stormparaplu!

Eet gezond en gevarieerd

De laatste tijd hoor je steeds meer over het effect van voeding op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. De wijsheid “mens sana in corporo sano” (een gezonde geest in een gezond lichaam) is letterlijk zo oud als de weg naar Rome. En let op: het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ontbijt eens met een smoothie, of beleg je ouderwetse boterham met avocado. Makkelijk en gezond. Vul je lunch aan met een salade of soepje, goed voor de dagelijks benodigde vitaminen. En zorg voor variatie in de avondmaaltijd. Behalve de gezonde voedingsstoffen, dien je jezelf op deze manier ook een stuk structuur in de dag toe, en dát geeft tijd en energie voor die wandeling!  Twee vliegen in één klap.

Think positive

Als het buiten donker wordt, worden onze gedachten soms ook donker. Dingen waar je in de zomer gemakkelijk overheen stapt, kunnen in de donkere dagen als een regenwolk boven ons hoofd blijven hangen. We piekeren meer en vinden het moeilijker om te relativeren. Herkenbaar? Probeer eens een helpende gedachte te vinden die jou op zo’n moment uit de put zou kunnen krijgen. “Het gaat wel weer voorbij” of “Er zijn ook nog dingen die wél goed gaan” zijn voorbeelden van helpende gedachten. Probeer hierbij een positief beeld voor je te zien en te denken aan momenten in je leven waar je trots op bent. Ook het beluisteren van muziek, die jou vrolijk maakt, kan je hierbij ondersteunen. 

Geniet van de kleine dingen

De bomen met hun prachtige palet aan herfstkleuren, een kop warme chocomel op de bank, de kaarsjes die overal branden: deze periode heeft ook zijn mooie kanten. Probeer je hier bewust van te zijn. Als je je dagelijkse wandeling maakt (of gewoon noodgedwongen de deur uit bent gegaan, omdat je nu eenmaal moet werken), kijk dan eens naar de bomen met hun herfstbladeren of een dik pak sneeuw op de daken en neem het in je op. Kijk ook eens naar de lucht, naar de omgeving en realiseer je hoe mooi de wereld er in de herfst en winter uit kan zien. Je zult merken dat je je meteen wat beter voelt. 

Praat erover

Heb je een partner? Of een goede vriend(in)? Praat over je gevoelens. Vertel hoe je je voelt. Je zult merken dat mensen het herkennen, dat je niet de enige bent. Of dat ze je willen helpen en steunen. Schroom niet om om hulp te vragen als je het moeilijk hebt. Misschien wil hij/zij wel met je meegaan op die wandeling. Dat maakt het meteen een stuk gezelliger. 

En ten slotte: geef je eraan over. Ook de winter gaat weer voorbij. Voor je het weet zitten de knoppen alweer aan de bomen en stijgt de temperatuur naar aangename hoogtes. Tot die tijd is een laag energieniveau en weinig zin om dingen te ondernemen helaas relatief  normaal. Er zijn genoeg leuke dingen die je kunt doen zonder naar buiten te gaan. Met een kop thee en een lading films op de bank, kom jij die winter wel door!

donderdag, 12 januari, 2017