Seyma over online EMDR

“Thuis werken? Maar wat moet ik met alle EMDR behandelingen?”, klonk het toen we van de één op de andere dag thuis gingen werken. We raakten als team verstrikt in de gedachte dat een digitale behandeling met EMDR niet mogelijk zou zijn.  

Na de eerste week, toen het thuiswerken begon te wennen en we ons erbij neerlegden, klonk er al een ander geluid. Er móést een weg zijn en die moesten we vinden! Dankzij de open houding van alle collega’s zijn we gaan experimenteren. “Volg je mijn vingers? Hoor je me nu door de koptelefoon?” Al snel merkten we dat oogbewegingen niet ideaal zijn voor de digitale behandeling, omdat je niet goed onder controle hebt hoe dicht je cliënt op het scherm zit en of de vingerbewegingen net zo snel overkomen als je zelf voor ogen hebt. Wat wel leek te werken, is EMDR met onder andere geluidsstimuli. Vanuit de kring (zo noemen we een team bij Mindfit) was al bekend dat dat goed werkt in face to face behandeling. Ik kon aan de slag!

Oortjes in

Ik ging allereerst op zoek naar geluidsstimuli. Online bleek er veel te vinden, bijvoorbeeld bij ‘random EMDR beat’ op youtube. Verder is het belangrijk dat je cliënt een koptelefoon of oortjes kan aansluiten én dat je je allebei in een rustige omgeving bevindt.
De digitale EMDR behandeling kan dan beginnen. Deel je scherm óf je computergeluiden via je beveiligde beeldbelprogramma. Je cliënt hoort dan wat je afspeelt. Je kunt je behandeling dan uitvoeren zoals je het normaal gesproken ook zou uitvoeren, aan de hand van het protocol. Inmiddels heb ik zelf al enkele behandelingen achter de rug en heb ik ook al een behandeling met goed resultaat afgesloten. Het werkt écht.

Veel ruimte voor eigen creativiteit

Het is belangrijk om het werkgeheugen voldoende te belasten. Maak daarom naast de auditieve stimuli altijd gebruik van andere afleiding. Er zijn daarvoor allerlei mogelijkheden zoals het laten zeggen van klik-klak-klik-klak of terugtellen in stappen van 3 of 7. Als je gebruik maakt van het voor- en achteruit spellen van woorden is het handig om traumagerelateerde woorden te gebruiken, bijvoorbeeld: s-n-e-l-w-e-g  -g –e –w –l –e n –s. Je kunt er ook voor kiezen om geen auditieve stimulus te gebruiken en alleen meerdere van bovengenoemde afleidende stimuli in te zetten. Er is enorm veel ruimte voor je eigen creativiteit.

Cliënten staan er open voor

Sommigen van mijn cliënten hadden al ervaren hoe het is om face to face EMDR te krijgen. Tijdens en na de behandeling bleek het effect van de online behandeling niet te verschillen met wat ze gewend waren van de behandeling op locatie. Enkelen gaven zelfs aan dat ze het fijner vonden om digitaal behandeld te worden, omdat ze dan niet na afloop naar huis hoeven te rijden. Ook bij cliënten die vooraf nog geen ervaring met EMDR hadden, had de behandeling effect. Ik vind het bijzonder om te zien hoe meewerkend en open cliënten hierin zijn, daar mogen we als behandelaren voorbeeld aan nemen.

Vertrouw op je eigen kunnen

De eerste stap is een drempel. Het is onwennig. Toch ben ik blij dat ik het aan ben gegaan. Het is belangrijk om te vertrouwen op je therapeutische relatie, wees bijvoorbeeld open over wat een omschakeling het voor je is, dat maakt het luchtiger. Het digitaal behandelen van EMDR went snel en ik merk dat het al natuurlijk aanvoelt. Vertrouw op je eigen kunnen en je eigen creativiteit. Geef je cliënt duidelijke instructies en probeer de afleidende stimuli eens uit voor je begint.

Ik wens iedereen veel succes en hoop dat mijn ervaring helpt om de stap te zetten: Gewoon doen!

Werken bij Mindfit

Gewoon doen? Dat wil ik ook!

Nieuwsgierig? Kom een digitaal kopje koffie drinken bij Mindfit.

zondag, 19 april, 2020