Psycholoog Judith Peters over kortdurend behandelen

Mindfit is sterk in kortdurend behandelen. Judith Peters, GZ-psycholoog, ontdekte de kracht van deze manier van werken. Met enthousiasme past zij de principes van kortdurend behandelen toe in haar dagelijks werk voor kring Mindfit Amersfoort. ‘De klant is de expert in zijn eigen leven. Wie ben ik om daaraan te twijfelen?’

Vertrouwen

Voor Judith is vertrouwen de essentie van kortdurend behandelen. Vertrouwen dat je zelf oplossingen kan vinden voor je vraag en het vertrouwen dat je daarmee in staat bent de hobbels op je levenspad te nemen. Judith: “Wanneer ik een klant voor het eerst zie heeft die al een heel leven achter zich. De meeste dingen gaan daarin goed. Het kan zijn dat je door omstandigheden even niet meer voelt dat je zelf de regie hebt in je leven. Maar psychische klachten zijn geen vaststaande toestand. Met oplossingsgerichte aanwijzingen groeit je vertrouwen en pak je de draad weer op. Daar is vaak helemaal geen langdurige behandeling voor nodig. De klant heeft al zo veel zelf in huis.”

Eerste stap

Al door het nemen van de stap naar hulp is er iets veranderd, is Judiths ervaring. “Daarmee geeft iemand al aan dat hij het anders wil. Die motivatie is een belangrijk startpunt”, legt ze uit. “Waarom heb je deze keuze gemaakt en wat wil je dat er anders is als je hier weer weggaat? We kijken ook welk eerste stapje al direct te zetten is. De klant bepaalt hoeveel tijd nodig is om daarmee te oefenen tot een volgende afspraak. Dat kan ik niet bepalen, de klant is echt in de lead.” 

Kortdurend

“We kunnen veel bereiken in een korte tijd. Het grootste effect zie je meestal in de eerste vijf gesprekken. Mochten klachten aanblijven, dan is er natuurlijk nog veel mogelijk. We zoeken dan door naar andere vormen van therapie. Maar uitgaan van langdurige behandeling geeft de boodschap; ‘je hebt mij nodig, je doet het niet goed genoeg zonder hulp van mij.’ Ik geloof in de kracht van de klant en zijn expertise in zijn eigen leven. Dat vertrouwen geeft hem wind onder de vleugels.”

Judith Peters, GZ-psycholoog Mindfit Amersfoort 
 

Wil jij weten waarin Mindfit kortdurend behandelen toepast?

Klachten            Behandelingen


Heb je vragen? Neem contact met ons op. Ben je huisarts of POHer?  Vind hier praktische informatie over Mindfit.

donderdag, 1 augustus, 2019