’Is er ook chocolademelk?’ vraag je op mijn aanbod om wat te drinken. Je bent door regen en wind heen gefietst voor je eerste gesprek van vandaag. Want jij hebt de moed. Jij durft. Jij hebt de wilskracht om te veranderen. Weinig wetend wat je vandaag kunt verwachten hoop je op een beker chocolademelk, terwijl je aan het ontdooien bent. Ik weet dat dit het perfecte moment ervoor was geweest. Mijn empathie-alarm slaat op hol. Jammer genoeg moet ik je teleurstellen en houden we het op thee. Gewone thee.  

Inmiddels is het januari, de maand die drie maanden duurt. Alle gezelligheid is geweest, de vakantie laat nog lang op zich wachten. De maandagen zijn blauw, en dat blijven ze nog even. Je oude gewoontes zijn aan het vechten tegen je nieuwe voornemens.  

Maar er is gelukkig een keerzijde aan dit verhaal. Want het is tegelijkertijd ook een kans. Het is een goede motivatie om jezelf extra aandacht te geven en aardig te zijn voor jezelf. Dat verdien je in januari, maar ook in de overige elf maanden van het jaar. Chocolademelk heeft bijvoorbeeld iets te maken met januari. En met geluk. De wetenschap is bezig geweest om het te bewijzen: (pure) chocolade zorgt ervoor dat gelukshormonen in de hersenen vrijkomen. Dat kunnen jij en ik goed gebruiken. Chocolade is maar één manier uit duizenden mogelijkheden om jezelf aandacht te geven. Er zijn vele andere dingen die je goed kunnen doen, zoals het eten van witte bonen, vis en havermout. Of even een frisse neus halen, misschien zelfs een blokje om lopen. Je bewust zijn van het moment. Goede moed. Een compliment geven. Glimlachen. Alle kleine beetjes helpen. Achter de grijze wolken schuilt de blauwe lucht. Altijd. Ook als we die even niet zien. Ook op maandag. 

Zo, de thee staat op tafel. Jij bent ontdooid. Ik ben weer terug in het moment. “Wat brengt je hier?” 

(Misschien is dit ook een hint.) 

maandag, 21 januari, 2019